Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Wandeling met het Apeldoorns Gidsen Collectief op 22 januari 2023

Wandeling met het Apeldoorns Gidsen Collectief op 22 januari 2023

Het is in januari 2023 tachtig jaar geleden dat Het Apeldoornsche Bosch door de bezetter ontruimd werd. Op 23 januari vindt de jaarlijkse herdenking plaats in CSO De Prinsenhof te Apeldoorn. Het Apeldoorns Gidsen Collectief houdt op zondag 22 januari een wandeling over het terrein.

Op het terrein van het huidige ’s Heeren Loo aan de Zutphensestraat in Apeldoorn was van 1909 tot 1943 de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch gevestigd. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de instelling door de nazi's bruut ontruimd. Patiënten en een groot deel van het personeel werden rechtstreeks gedeporteerd naar Auschwitz. Velen overleefden de barre tocht niet. De rest werd bij aankomst vrijwel direct vermoord.

Als Philip Fuldauer in 1930 start als onderdirecteur huist Het Apeldoornsche Bosch nog in enkele villa’s. Met de verhuizing in 1934 naar nieuwe paviljoens, betrekt de familie Fuldauer de woning op de hoek van de Zutphensestraat en de Laan van Erica. Het Herinneringscentrum is hier gevestigd.

Het Apeldoorns Gidsen Collectief houdt op 22 januari 2023 een wandeling over het terrein waarbij de gids deelnemers meeneemt langs de bebouwing uit verschillende tijden en een inkijkje geeft in het heden en verleden van deze indrukwekkende locatie. Normaliter bedragen de kosten voor deelname aan de wandelingen van het Apeldoorns Gidsen Collectief € 5,- (volwassenen) en € 2,- (kinderen van 6 t/m 12 jaar). Op zondag 22 januari wordt dit tarief niet gehanteerd maar wordt een vrijwillige, contante bijdrage zeer op prijs gesteld. De opbrengsten worden gedoneerd aan Stichting Apeldoornsche Bosch.

Praktisch
Startpunt: Voor brasserie De Zon, Regenboogbrink 20, 7325 BA Apeldoorn, gelegen op het terrein (ingang aan de Groene Voorwaarts)
Aanvang: 14.00 uur
Duur: ca. 1,5 uur
Kosten: vrijwillige, contante bijdrage
Meer informatie: www.apeldoornsgidsencollectief.nl en 06-39380517

TIP: Aaltje van Zweden te gast in CODA
Voor deelname aan de wandeling kunt op zondag 22 januari vanaf 10.45 uur terecht in CODA voor het interview van CODA directeur Carin Reinders met Aaltje van Zweden over haar boek Waar ben je thuis?, haar persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp en de pijnlijke link tussen heden en verleden. Waar ben je thuis? is een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten groepen waarin Apeldoorn en Het Apeldoornsche Bosch een belangrijke plek innemen.

Aanwezig zijn? Boek je ticket dan hier of hier!

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving