Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

geschiedis - de plek

De plek

Het Apeldoornsche Bosch wordt in 1909 opgericht door de ‘Vereeniging Centraal Israëlietisch Krankzinnigengesticht in Nederland’. Snel groeit de Joods-psychiatrische instelling uit tot een bloeiende instelling. In moderne, ruime paviljoens worden geesteszieken behandeld volgens de nieuwste inzichten, in de natuur en ver van de grote stad.

Er is ruimte voor ontspanning, sport en spel, muziek- en filmvoorstellingen, maar ook voor arbeidstherapie. In Het Apeldoornsche Bosch vormen bewoners en personeel een bijzondere, levendige gemeenschap. Het is een wereld op zich waar geleefd wordt volgens de Joodse traditie. Zo wordt er koosjer gegeten, is er een synagoge op het terrein en viert men de sjabbat en de Joodse feestdagen.

Hier wonen zo’n 75 kinderen in kleine groepen die zo veel mogelijk lijken op een gezinsverband

Aan het hoofd staat geneesheer-directeur Jacques Lobstein. Pedagoog Philip Fuldauer is onderdirecteur en verantwoordelijk voor Paedagogium Achisomog (Hebreeuws voor ‘mijn broeder tot steun’). Hier wonen zo’n 75 kinderen in kleine groepen die zo veel mogelijk lijken op een gezinsverband. Onder leiding van een vaste leider of leidster eten ze koosjer en bezoeken ze de synagoge. Elk kind heeft zijn eigen taken. Op vrijdagavond gaat Fuldauer persoonlijk de paviljoens langs om de sjabbat in te zegenen.

direct naar

Panelenroute

lees verder

Educatie

lees verder

Steun ons!

lees verder

Partners

Partner Coda
Partner Vfonds
Partner Gemeente Apeldoorn
Partner 75 jaar vrijheid
Partner 's Heerenloo
Partner Veluwe Remembers
Partner VSBfonds

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving