Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Waar ben je thuis? | Aaltje van Zweden

Waar ben je thuis? | Aaltje van Zweden

Als Aaltje van Zweden op een morgen naar buiten kijkt, komt uit het niets deze gedachte bij haar op: wat als je in gevaar was tijdens de Tweede Wereldoorlog en niemand iets deed?

Als Aaltje van Zweden op een morgen naar buiten kijkt, komt uit het niets deze gedachte bij haar op: wat als je in gevaar was tijdens de Tweede Wereldoorlog en niemand iets deed? Als moeder van Benjamin, een kind met autisme en een verstandelijke beperking, dringt zich al snel een volgende vraag op: wat gebeurde er eigenlijk met kwetsbare kinderen in de oorlog? Wat volgt is een intensieve zoektocht naar verhalen uit die tijd.

Als een samenleving onder druk komt te staan, zijn mensen met een beperking al sinds mensenheugenis de eersten die daaronder te lijden hebben. Ze worden vaak buiten de maatschappij geplaatst terwijl ze anderen ook zoveel te bieden kunnen hebben. In Waar ben je thuis? neemt Aaltje van Zweden de lezer mee bij haar persoonlijke en historische zoektocht naar een plek voor kwetsbare mensen, toen en nu. Het is een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten groepen waarin Apeldoorn en Het Apeldoornsche Bosch een belangrijke plek innemen.

Aaltje van Zweden-van Buuren (1963) is oprichter en bestuurslid van Stichting Papageno, die steun verleent aan gezinnen met kinderen met autisme. In 2016 ontving zij de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar inzet voor deze zaak. Van haar verscheen in 2017 de bestseller Om wie je bent, over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. Samen met dirigent Jaap van Zweden heeft ze vier kinderen.

Bestel het boek hier

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving