Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Stentor bericht over lokale overheid in en na WO2 en een bijdrage aan uitbreiding van het Herinneringscentrum

Stentor bericht over lokale overheid in en na WO2 en een bijdrage aan uitbreiding van het Herinneringscentrum

Naar aanleiding van een onderzoek bericht de Stentor over de rol van de lokale Apeldoornse overheid in en na de Tweede Wereldoorlog. Conclusie is dat de nazi's geholpen zijn en dat het na de oorlog ontbroken heeft aan empathie. B & W willen een gebaar maken en stellen voor bij te dragen aan de uitbreiding van het Herinneringscentrum.

De gemeente Apeldoorn liet het eigen handelen in en na de oorlog onderzoeken door de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens de oorlog escaleert de antisemtische agressie eerder en heftiger dan in ander plaatsen, tekent Rutgers in het artikel op uit het rapport. Na de oorlog ontbreekt het aan empathie en het rechtsherstel verloopt traag en bureaucratisch. Burgemeesters en wethouders willen nu een gebaar maken en stellen voor substantieel (250.000 tot 400.000) bij te dragen aan de uitbreiding van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Ronny Naftaniel, namens Joodse organisaties lid van de klankbordgroep van het onderzoek, is positief. Hij stelt dat het Herinneringscentrum niet alleen herdenkt maar vooral hecht aan de educatieve waarden voor nieuwe generaties.

Het artikel van Johannes Rutgers in de Stentor van 5 april 2022 is hier te lezen.

Foto: De Hoofdstraat tussen de Brinklaan en de Mariastraat tussen 1930 en 1940 waar meerdere panden weren onteigend in de oorlogsjaren. Foto: CODA Archief, A. C. Stokhuyzen

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving