Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Jurryt van de Vooren en archivaris Stefan Rutten ontdekken oudste sportfilm in kleur

Jurryt van de Vooren en archivaris Stefan Rutten ontdekken oudste sportfilm in kleur

Maurits Levie maakte in 1936 een film op de sportvelden van Het Apeldoornsche Bosch. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren en CODA archivaris Stefan Rutten komen tot de conclusie dat dit de oudste kleurenbeelden van voetbal in Nederland moeten zijn.

Vorig jaar vond het Fries Film Archief kleuropnames van Abe Lenstra uit 1948. De beelden van Levie zijn twaalf jaar ouder. Zijn film is van grote historische betekenis. Niet alleen omdat kleurenfilms uit die periode zeldzaam zijn, maar met name vanwege het achterliggende verhaal en de context waarin de film gemaakt is. Het Apeldoornsche Bosch werd in januari 1943 immers abrupt ontruimd door de bezetter. De bijna 1300 bewoners – patiënten en personeel – werden rechtstreeks gedeporteerd naar Auschwitz.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit lot ook de voetballers op de film getroffen. Maurits Levie wist de oorlog na een jarenlange onderduik te overleven. Wrang genoeg werd hem toch het lidmaatschap van de Nederlandse Smalfilmliga ontnomen omdat hij in de oorlogsjaren geen nieuwe films gemaakt had. De film van Levie wordt bewaard door de Groninger Archieven, zijn geboorteprovincie.

Jurryt van de Vooren verdiepte zich eerder in de sportgeschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch. Hij publiceerde in Trouw en op sportgeschiedenis.nl onder andere over de rol van sport in de Joods-psychiatrische instelling. Bij Uitgeverij Balans verscheen vorige jaar zijn boek Door wilskracht zegevieren – sport in de Tweede Wereldoorlog.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving