Nieuwe podcast 'De Jodenjager' online
Ferdinand Aus der Fünten had in de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding over de deportatie van de Joden uit Nederland en was ook betrokken was bij de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch. Rick Blom verdiept zich in de podcast De Jodenjager in Aus der Fünten. In de eerste aflevering komt secretaris Theo de Korte aan het woord.
Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de Het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.
In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat? In de eerste aflevering krijgt podcastmaker Rick Blom een toelichting van Theo de Korte, secretaris van Stichting Apeldoornsche Bosch.
Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?
De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.
De podcast is te beluisteren op vrijwel alle podcastplatforms en hier te vinden.