Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Nieuwe beelden van Westerborkfilm

Nieuwe beelden van Westerborkfilm

In een zoektocht naar de originele filmrollen van de iconische Westerborkfilm, die in 1944 werd gemaakt door de Joodse fotograaf Rudolf Breslauer in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker, is een paar seconden aan nieuw materiaal gevonden. Het beeld laat een Duitse soldaat zien die op wacht staat op het kampterrein.

Alle versies van de ‘Westerborkfilm’ zijn bij elkaar gebracht bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De directe aanleiding voor de zoektocht naar camera-originele beelden was de toevoeging van de ‘Westerborkfilm’ aan het Unesco Memory of the World Register en de daaruit vloeiende verplichting de kennis hierover te maximaliseren. Het NIOD heeft daarop het initiatief genomen voor de zoektocht naar de camera-originele beelden. Volgens beeldonderzoeker Gerard Nijssen, die het materiaal ontdekte, moet er meer onontdekt materiaal zijn.

Sander van Walsum interviewde NIOD directeur Frank van Vree, Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid en onderzoeker Gerard Nijssen voor de Volkskrant. Van Nispen tot Sevenaer: “De restauratie van deze film is [..] veel relevanter dan de restauratie van De Nachtwacht, want het toont de essentie van de Shoah.” (NOS, NIOD)

Het volledige artikel leest u hier.
Foto: Beeld Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving