Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Movies that matter: Allen Tegen Allen met inleiding en afronding door Theo de Korte

Movies that matter: Allen Tegen Allen met inleiding en afronding door Theo de Korte

Op 13 oktober staat de tweede film van Amnesty’s Movies that Matters op het programma. Allen Tegen Allen wordt dan om 20u vertoond in Gigant. Theo de Korte, secretaris van Stichting Apeldoornsche Bosch, verzorgt de inleiding en het nagesprek.

Over de film
De film Allen Tegen Allen van regisseur Luuk Bouwman is een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld waar nationalisme toe kan leiden en welke retoriek, ook in het huidige tijdsgewricht hoorbaar, daarbij klinkt.

Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren ’20 de kop opstaken en aan populariteit wonnen. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging laten zich inspireren door het gedachtengoed van Mussolini en Hitler. Het volk wordt gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders. Jarenlange research leverde regisseur Luuk Bouwman veel nooit eerder vertoond audiofragmenten en filmmateriaal op. Verzamelaars tonen zeldzame objecten van Nederlandse bodem. Denk aan uniformen en fascistische bladen vol haatdragende retoriek en antisemitische karikaturen. Zo toont de film hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gevormd voor de Duitse bezetting in de jaren ’40.

 

Praktisch

13 oktober, in Gigant | vanaf 20:00 uur | kaarten via de website van Gigant

Documentaire van Luuk Bouwman, 2019, 103 min, Nederlands ondertiteld

De trailer van Allen Tegen Allen is hier te bekijken.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving