Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Holocaustmonument Levenslicht onthuld

Holocaustmonument Levenslicht onthuld

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om ook de Holocaustslachtoffers uit Apeldoorn en bijvoorbeeld uit Het Apeldoornsche Bosch te herdenken, is van 22 januari tot en met 2 februari het Holocaustmonument Levenslicht van beeldend kunstenaar Daan Roosgaarde te zien in CODA.

Levenslicht toont om de paar seconde stenen die oplichten en weer uitdoven; als een ademhaling in licht. De stenen symboliseren het leven dat in de oorlog weggerukt is uit Nederlandse dorpen en steden. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratiebron en uitgangspunt gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

De stenen zijn verdeeld over de Nederlandse gemeenten waar Joden, Roma en Sinti soms al generaties lang woonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zij vaak abrupt uit hun omgeving weggerukt. Zo werd in de nacht van 21 op 22 januari 1943 Het Apeldoornsche Bosch door de bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug.

Levenslicht in Apeldoorn maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Levenslicht is een monument voor hen en andere oorlogsslachtoffers.

Locatie en onthulling

Levenslicht wordt op 22 januari om 17.00 uur in CODA Museum onthuld door wethouder Detlev Cziesso, Donald de Leeuw van Stichting Apeldoornsche Bosch en CODA directeur Carin Reinders. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom vanaf de straat goed zichtbaar (aan museumzijde, tegenover parkeergarage Museum Centrum). Tijdens openingstijden is het werk binnen vrij toegankelijk. Levenslicht is te zien tot en met zondag 2 februari.  

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving