Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Herdenkingsfilm Het Apeldoornsche Bosch

Herdenkingsfilm Het Apeldoornsche Bosch

Op 21 januari herdenken we de slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch. De Joods-psychiatrische instelling werd in de nacht van 21 op 22 januari 1943 abrupt ontruimd door de bezetter. Bijna 1300 mensen – bewoners en personeel – werden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keerde terug.

In het Apeldoornse Prinsenpark staat het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Hier heeft ook elk jaar de herdenking plaats. Vanwege de coronamaatregelen is een herdenking ter plaatse dit jaar helaas niet mogelijk. Daarom is in samenwerking met RTV Apeldoorn een herdenkingsfilm gemaakt waar ook leerlingen van CSO de Prinsenhof, de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn, cliënten en medewerkers van het Sinai Centrum, zorginstelling Amerpoort – Etrog en ’s Heeren Loo in Apeldoorn een bijdrage aan leverden. Juul Beerda zorgde voor de muzikale omlijsting. In deze herdenkingsfilm komen de onderdelen terug die normaliter deel uit maken van de herdenkingsbijeenkomst bij het monument in het Prinsenpark. Met de film hopen we recht toen aan het waardig herdenken en de slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch. Een aantal beelden en fragementen is opgenomen tijdens eerdere herdenkingen.

Bekijk de film hier:

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving