Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Herdenking bijgewoond door H.K.H. Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Herdenking bijgewoond door H.K.H. Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven

De herdenkingsbijeenkomst op maandag 23 januari aanstaande heeft dit jaar plaats in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Professor mr. Pieter van Vollenhoven

Daarnaast zijn ook commissaris van de Koning John Berends, burgermeester Ton Heerts, Opperrabbijn Binyomin Jacobs, nabestaanden, leerlingen van CSO De Prinsenhof en de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn, bestuur en vrijwilligers Stichting Apeldoornsche Bosch en belangstellenden aanwezig. Tijdens de herdenking zullen Yitschak Elzas, kleinzoon van de heer Fuldauer, voormalig directeur van Paedogogium Achisomog, Prof. mr. dr. Job Cohen, burgemeester Ton Heerts en Johan Kruithof, voorzitter van Stichting Apeldoornsche Bosch, spreken.

De herdenking begint om 10.00 uur in Het Vierhuis op het terrein van Het Apeldoornsche Bosch, het tegenwoordige ’s Heeren Loo (Laan van Schuilenburg 91, Apeldoorn). Hier wordende 1412 namen voorgelezen van de slachtoffers die tot dusver bekend zijn door nabestaanden, leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn en betrokkenen. Na het voorlezen van de namen draagt de Apeldoornse stadsdichter Peter Jan de Wilde het gedicht voor dat hij schreef voor deze herdenking.

De herdenkingsbijeenkomst in CSO De Prinsenhof (vanaf 13.30 uur, mr. Van Hasseltlaan 57, Apeldoorn) wordt bijgewoond door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Professor mr. Pieter van Vollenhoven, commissaris van de Koning John Berends, burgermeester Ton Heerts, Opperrabbijn Binyomin Jacobs, leerlingen van CSO De Prinsenhof en de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn, bestuur en vrijwilligers Stichting Apeldoornsche Bosch en andere belangstellenden. Aansluitend worden kransen gelegd bij het monument in het Prinsenpark.

Over de ontruiming
In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter op brute wijze ontruimd. Ruim 1400 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. In 2023 is het 80 jaar geleden dat Het Apeldoornsche Bosch ontruimd werd. Na een aantal herdenkingen in klein gezelschap vanwege de coronapandemie kunnen zij 'die ons zo bitter, bitter zijn ontnomen’ weer in een groot gezelschap herdacht worden.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving