Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Gedenksteenleggingen op 25 mei

Gedenksteenleggingen op 25 mei

De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn legt op zondag 25 mei 2025 op een viertal plekken in het centrum van Apeldoorn gedenkstenen. Deze gedenksteenleggingen zullen in het teken staan van ‘Waarom nog herdenken in 2025, tachtig jaar na de oorlog’. Opperrabbijn Binyomin Jacobs zal tijdens de gedenksteenleggingen over dit thema spreken.

Het programma begint om 13.00 uur in de synagoge aan de Paslaan 18 te Apeldoorn (inloop vanaf 12:30 uur). Omstreeks 14:00 uur wordt vanaf de synagoge gelopen naar de Stationstraat waar de eerste stenen gelegd worden.

Middagprogramma, vanaf 14.00 uur:

• Stationsstraat 130, gedenkstenen voor Simon de Jong en Hendrika de Jong - De Lange

• Generaal van Heutszlaan 12, gedenkstenen voor Maurits Meijer Philips, Alida Philips - De Jong, Betsie Rozette Philips, Jozeph Simon Philips en Rozita Philips

• Kerklaan 37, gedenkstenen voor Jozeph Philips, Meijer Jozeph Philips en Rozette Saartje Philips - Zendijk

• Catharina van Reesstraat 11, gedenksteen voor Asser de Jong, Marcus van Dantzig, Helena van Dantzig - Trijbits en Julius van Dantzig.

Per locatie duurt de ceremonie gemiddeld twintig minuten. Na afloop van elke ceremonie worden de aanwezigen begeleid naar het volgende adres. Indien u aanwezig wil zijn, verzoeken wij u een mail te sturen o.v.v. uw gegevens en het aantal aanwezigen naar info@gedenkstenen-apeldoorn.nl.

Tijdens het vertellen van de levensverhalen word stilgestaan bij een opmerkelijk complot waarin de familie Philips verdacht werd van het verbergen van Delfts blauw aardewerk. Daarbij valt op dat de Hitlerjugend het oog had laten vallen op het pand aan de Kerklaan 37. Schoondochter Alida stapt naar de NSB-burgemeester Pont en doet haar uiterste best om erger te voorkomen. Burgemeester Pont getuigt na de oorlog: “Ik herinner mij dat, kort nadat ik als burgemeester van Apeldoorn was geïnstalleerd, ik bezoek kreeg van een Joodsche dame, die zich in den loop van het gesprek nogal heftig beklaagde over het optreden van den toenmalige politechef Meijer en enkele wachtmeesters uit het Apeldoornse politiecorps, die, toen op last van de Duitsche autoriteiten de Joodsche woningen, waaronder ook de woning van haar man, in beslag genomen waren, en daaruit voorwerpen ten zijne behoeve zouden hebben ontvreemd. De aanleiding van dit bezoek was of ik iets voor haar man of eventueel haar vader kon doen, daar zij bang was, dat die naar Duitschland afgevoerd zouden worden. Of het hier ging over de familie Philips weet ik niet meer.”

Ook wordt er aandacht besteed aan Asser de Jong en zijn broer Simon. Zij droegen bij aan diverse bijzondere projecten in Apeldoorn. Zo werkten zij mee aan het sanitair van het nieuwe Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in 1929. Andere projecten waaraan zij bijdroegen waren het Groene Kruisgebouw (1930), het nieuwe Sportfondsenbad (1935) en het Ontspanningsgebouw van het Apeldoornsche Bosch – het huidige Vierhuis – in 1938.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving