Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Eerste editie van Open Joodse Huizen in Apeldoorn groot succes

Eerste editie van Open Joodse Huizen in Apeldoorn groot succes

Op zondag 28 april was het voor eerst mogelijk Joodse Huizen in Apeldoorn te bezoeken en de verhalen te horen van de Joden die hier voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog gewoond hebben. Deze eerste editie werd dusdanig goed bezocht dat Apeldoorn ook volgend jaar meedoet aan Open Joodse Huizen.

Open Joodse Huizen wordt landelijk georganiseerd en in deze week – van 28 april tot en met 5 mei –  werden ruim 200 huizen, winkels, scholen en instellingen opengesteld om stil te staan bij de Joden die hier woonden en werkten. De vele persoonlijke verhalen maakt de leefwereld en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar.

Het programma op 28 april in Apeldoorn werd afgetrapt in het Vierhuis op het terrein van Het Apeldoornsche Bosch, tegenwoordig ’s Heeren Loo. Annemiek Lely hield hier een lezing over Jesaias Herz en de zusjes Hoogstraal. Robert la Boresa zorgde voor het muzikaal intermezzo. In het Herinneringscentrum vertelde Yvonne Elzas, kleindochter van Philip Fuldauer, directeur van Paedagogium Achisomog, over het leven in Het Apeldoornsch Bosch. Zij wist het dagelijks leven in Het Apeldoornsche Bosch dichtbij te brengen. In het Vierhuis werd ook het verhaal over Klara van Aals verteld en gaf Annemiek Lely een lezing over ‘Het koffertje van oom Tom’. Haar oom Tom Nalis was een verzetsstrijder en zij heeft zijn verhaal opgetekend. Een woonhuis aan de Zutphensestraat waar een verpleegkundige van Het Apeldoornsche Bosch woonde was te bezichtigen. Daarnaast verzorgde het Apeldoorns Gidsen Collectief meerdere rondleidingen over het terrein van Het Apeldoornsche Bosch.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving