Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

EenVandaag besteedt aandacht aan de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch

EenVandaag besteedt aandacht aan de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch

EenVandaag besteedt vandaag, op de de dag dat we de slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch herdenken, aandacht aan de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch. Het ontbreken van een namenlijst bij dit transport en het verhaal van Lenie Leuiken en Coenraad Hoek komen aan bod.

Het Apeldoornsche Bosch werd in de nacht van 20 op 21 januari 1943 door de Duitse bezetter op gruwelijke wijze ontruimd. De patiënten en het personeel van de Joods-psychiatrische instelling werden op transport gesteld naar Auschwitz. Omdat dit transport niet via Westerbork liep, maar rechtstreeks doorreed naar Auschwitz is dit het enige transport waar geen namenlijst van opgesteld is. Toch zijn er ook mensen geweest die aan het transport wisten te ontkomen. Leerling-verpleegster Lenie Leuiken was een van hen. Coenraad Hoek, ontspanningstherapeut in Het Apeldoornsche Bosch, maakte dat mogelijk. Eléon de Haas, zoon van Lenie, vertelt haar - en zijn - verhaal.

Lees verder op de website van EenVandaag.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving