Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Bijzondere album van Arent Gans is nu online te bekijken

Bijzondere album van Arent Gans is nu online te bekijken

Net voor de opening van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch in januari van dit jaar kwam CODA in contact met mevrouw Simons. Zij was in het bezit van een album met tekeningen van Arent Gans, een patiënt van haar vader in Het Apeldoornsche Bosch. Het album is nu digitaal in te zienen geeft een kijk op de bijzondere binnenwereld van Arent Gans.

Mevrouw Antoinette Simons was de dochter van Christiaan Henri Simons, die als psychiater verbonden was aan Het Apeldoornsche Bosch. Arent Gans was één van zijn patiënten. Wat hij mankeerde, is niet meer te achterhalen, maar zijn tekeningen zijn als berichten uit een bijzondere binnenwereld in een roerige, onheilspellende tijd. Er zijn maar weinig dingen overgebleven van de bewoners van Het Apeldoornsche Bosch en van de patiënten vrijwel niets. Het album is ook om die reden bijzonder. Arent Gans was één van de ruim 1200 patiënten die op 22 januari 1943 werd gedeporteerd naar Auschwitz om daar te worden vermoord.

Vandaag, op 4 mei, delen we dit bijzondere album ter herinnering aan Arent Gans en met hem aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Mevrouw Simons heeft het album overgedragen aan CODA Archief. Daar is het gedigitaliseerd en als online fotoboek hier te bekijken. Bij de ontmoeting van CODA archivaris Stefan Rutten met mevrouw Simons was ook Bastiaan van Blokland van Omroep Gelderland aanwezig. Zijn gefilmd verslag kunt u hier bekijken.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving