Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Voorstelling over Het Apeldoornsche Bosch in juli op de planken in Orpheus

Voorstelling over Het Apeldoornsche Bosch in juli op de planken in Orpheus

De speeldata werden vanwege de coronaomstandigheden meermaals verschoven maar inmiddels is bekend dat de voorstelling Aan de vooravond van Eli Asser van 10 tot 16 juli op de planken van Orpheus staat.

Het verhaal

Aan de Vooravond is een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser over de patiënten en verzorgers van de Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch en verhaalt over de vooravond van de deportatie van patiënten en personeel naar Auschwitz.

Aan de vooravond van de deportatie staat het personeel voor de keuze: vluchten of meegaan met de patiënten naar een onbekende bestemming. Komedieschrijver Eli Asser was toentertijd een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit Het Apeldoornsche Bosch. Evenals circa 150 andere personeelsleden en 80 patiënten. Bijna 1300 patiënten en personeel werden onder erbarmelijke omstandigheden weggevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Geen van hen is teruggekeerd.

Elias (Eli) Asser (Amsterdam 1922-2019) was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij met MiMoZa, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk waarin zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Dat is ook de periode waarin hij Aan de vooravond schreef.


Cast

In de oorspronkelijke opzet zou de professionele cast worden bijgestaan door een gedeeltelijk Apeldoornse amateurcast. Jori Hermsen, regisseur: “Door de coronamaatregelen moesten we dit idee helaas loslaten, omdat amateurspelers lange tijd niet mochten repeteren.” De oorspronkelijk cast van Bas Keijzer, Jessica Zeylmaker, Lester van Olffen, Peter Boven en Emma Remmelts wordt nu versterkt door Marjolein den Boer. Hermsen: “Met deze cast en een negenkoppig ensemble hebben we afgelopen maanden met enorm veel plezier en passie gerepeteerd. We kunnen niet wachten tot de première op 10 juli.”

 

Meer informatie en tickets

Tickets voor de voorstelling zijn te koop vanaf € 15,-. Meer weten of meteen je tickets bestellen? Klik dan hier.  

Aan de vooravond is een productie van Theater Orpheus, gerealiseerd in co-productie met Jori Hermsen Producties en is mede mogelijk gemaakt door Veluwe Remembers /Provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn (in samenwerking met het Vfonds), Prins Bernard Cultuurfonds Gelderland, Gravin van Bylandt Stichting, Dokter Wittenberg Stichting, Janice Walker Fonds, Rotaryclub Apeldoorn en Frank van der Wal Fonds.

(Foto: Sven Scholten)

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving