Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Simon Spee

Simon Spee
Haarlem, 21 september 1924 - Auschwitz, 25 januari 1943

Simon wordt in de zomer van 1939 overgeplaatst naar Paedagogium Achisomog, de kinderafdeling van Het Apeldoornsche Bosch. Hij is dan 15 jaar oud. In mei 1941 loopt hij weg en ruim vier maanden later houdt de Amsterdamse politie hem aan. Op welke plek(ken) hij deze in periode verbleef is onbekend. Enkele uren later brengt een medewerker van Het Apeldoornsche Bosch hem terug naar Paedagogium Achisomog. 

In juni 1942 krijgt de politie van Apeldoorn opnieuw een melding. Simon is dan weer uit de inrichting weggelopen. Hij wordt omschreven als 1.73 cm lang, met kort blond haar met een lichter gekleurde haarlok, blauwe ogen, een smal gezicht en een slank postuur. Hij heeft een litteken dat door een van zijn wenkbrauwen loopt en hij draagt een donker gestreept colbertkostuum. De politie maakt daarbij duidelijk dat het geen ‘gestichtskleding’ betreft. Ook draagt hij een blauw alpinomutsje. Hoewel in het dagrapport staat dat Simon geen fiets bij zich had toen hij verdween, wordt hij dezelfde ochtend gearresteerd met de vermelding ‘in arrest gesteld wegens rijwiel diefstal’. Het is onbekend of Simon ten onrechte beschuldigd is, anderen hem hebben aangewezen of dat hij op heterdaad betrapt is. Na enkele uren ingesloten te hebben gezeten, haalt een medewerker van Het Apeldoornsche Bosch hem op. 

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving