Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Judith Abrahams

Betsy Abrahams-Polak
Amsterdam, 2 januari 1889 - Auschwitz, 25 januari 1943

Judith Abrahams
Amsterdam, 12 februari 1917 - Auschwitz, 12 februari 1943

Judith wordt in 1917 geboren in Amsterdam. Hoewel haar ouders nog leven, komt Judith op vierjarige leeftijd met haar twee broertjes, Gerrit en Eliazer, en zusje Saartje als ‘verpleegden’ terecht in de ‘Hulp voor Onbehuisden’ (daklozenopvang) in Amsterdam. Na negen maanden keren de kinderen weer terug naar huis (1922). Ze komen vervolgens voor in het register van het toevluchtshuis ‘voor moeders en kinderen’ van het Leger des Heils (Rapenburgerstraat 2). Zusje Lea overlijdt hier in 1923, slechts vijftien maanden oud. Judith, haar twee broers en zus Saartje gaan enkele maanden na deze gebeurtenis weer naar huis.

De omstandigheden in het gezin blijven vermoedelijk hetzelfde, want meerdere keren verblijven de vier kinderen in opvanghuizen en worden ook weer op hun huisadres ingeschreven. Mogelijk is de psychische toestand van hun moeder de reden geweest van de plaatsingen in een tehuis. Van Betsy is namelijk terug te vinden dat zij in elk geval in de jaren dertig in het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen en in een psychiatrische inrichting in Warnsveld verbleef.

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving