Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

De zusjes Posno

Hendrika Posno
Amsterdam, 16 juni 1934 - Auschwitz, 25 januari 1943

Cornelia Frederika Posno
Amsterdam, 4 januari 1936 - Auschwitz, 25 januari 1943

Hendrika en Cornelia Frederika worden in oktober 1941, ze zijn dan 7 en 5 jaar oud, door de rechter uit huis geplaatst. In het belang van de kinderen berust hun moeder in het rechterlijke besluit. Enkele maanden eerder is Grietje verhuist naar de Korte Keizersdwarsstraat 8. De woningkaart van de gemeente wekt de indruk dat ze met twee van haar zes kinderen naar dit adres verhuist.

Hendrika en Cornelia Frederika vallen vanaf het moment van de uithuisplaatsing onder de voogdijvereniging ‘Lesameiag Hajeled’ (‘Om het kind te verblijden’). Ze worden geplaatst in het Paedagogium Achisomog, onderdeel van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. In mei 1942 worden Hendrika en Cornelia Frederika formeel uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Amsterdam en ingeschreven als inwoners van de gemeente Apeldoorn.

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving