Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

In de regio

Nationaal ereveld Loenen

Nationaal ereveld Loenen

In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen over te brengen naar Nederland. Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen (gemeente Apeldoorn).

Op 18 oktober 1949 opende Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu bijna 4000 Nederlanders begraven liggen. Dit zijn mensen die op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden hun leven hebben verloren. Militairen, verzetsstrijders, Engelandvaarders, represailleslachtoffers, dwangarbeiders maar ook slachtoffers van de politionele acties in Indonesië, militairen uit Nieuw-Guinea en de vredesmissies in Korea, Libanon, Joegoslavië, Afghanistan en Mali.

Centraal op het ereveld bevindt zich de kapel met een schrijn voor de Gedenkboeken, het wandbord met de namen van Engelandvaarders en enkele urnen met asresten uit concentratiekampen. Sinds de jaren tachtig vormt het ereveld niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook militairen en burgers die zijn omgekomen tijdens humanitaire en/of vredesmissies worden er (her)begraven.

Bezoek

Elke eerste en laatste zondag van de maand maken de oud-docenten Jan Heerze, Jan Maréchal en Loek Schreurs een wandeling over het ereveld. Deze ervaren verhalenvertellers staan stil bij de graven en de verhalen die achter die stenen verborgen liggen. Bezoekers kunnen meewandelen en ook kinderen zijn welkom. De wandelingen starten om 11.00 uur bij de ingang van het ereveld en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig. Kijk op www.liberationroute.nl voor de exacte data.

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving