Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

In de regio

De bunker van Seyss-Inquart

De bunker van Seyss-Inquart

Arthur Seyss-Inquart, opgeleid als jurist, werd door Hitler aangesteld als Rijkscommissaris. Tijdens de bezettingsjaren was hij de hoogste civiele gezagsdrager in Nederland. Het nazibestuur was eerst gevestigd in Den Haag, maar door de toenemende vrees van aanvallen door geallieerden op onze kust verhuisden de essentiële departementen naar het midden van het land.

Apeldoorn werd aangewezen als bestuurscentrum. Seyss-Inquart betrok Landhuis Spelderholt en vestigde zijn kantoor in de villa aan de Loolaan 554. Hier werden ook twee bunkers gebouwd die voorzien waren van alles wat nodig was om zijn gezag te kunnen blijven uitoefenen. Na de bevrijding is een bunker dichtgegooid. De andere bunker is er nog steeds. Hier was een werk- en slaapruimte van Seyss-Inquart gevestigd.

Om deze beladen plek toegankelijk te maken voor het onderwijs en voor belangstellenden heeft CODA in samenwerking met Erfgoed Gelderland en Stichting de Bunker van Seyss-Inquart een virtuele tour samengesteld. In CODA VR Lab word je in Virtual Reality door een gids rondgeleid alsof je terug bent in het jaar 1948 toen de bunker werd opengesteld voor publiek. Klik hier voor meer informatie.

Voor het onderwijs

Leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs bezoeken in het lesprogramma rondom de bunker van Seyss-Inquart zowel CODA Archief als het VR Lab. De objecten van de CODA collectie, afkomstig uit de bunker en de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn, staan hierbij centraal. Daarnaast ervaren zij de bunker, zoals deze in 1948 te zien was, in Virtual Reality. Deze combinatie zorgt ervoor dat zij samenwerken, authentieke objecten zien en geholpen worden een beeld te vormen van hoe het er toen uitzag. Door hier met de leerlingen op te reflecteren en hen samen te laten werken met de beschikbare materialen, komt de geschiedenis dichtbij. Een klassenbezoek kunt u hier aanvragen.

terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving